Introductie

Academie Deukalioon is in 2006 opgericht uit de behoefte aan, en de herontdekking van de grote artistieke waarde van de Europese beeldhouwkunst. Het is een niet gesubsidieerde opleiding in de figuratieve beeldhouw, schilder en grafische kunst, die voorziet in de ontstane behoefte als gevolg van het wegvallen van een adequate opleiding hiervoor in Nederland. Academie Deukalioon hoopt via het geven van colleges door professionele docenten, deze lacune te kunnen opvullen. In ieder geval voorziet zij in een grote behoefte aan deskundig onderwijs.

Het is een op de toekomst gerichte, hedendaagse kunstopleiding met haar wortels in het recente verleden van de grote Europese klassieke traditie. Academie Deukalioon beschikt over een eenjarig propedeutisch basisjaar (voor starters) alsmede over een vijfjarige opleiding voor gevorderden. Ook voor gaststudenten staat de inschrijving open, zij leggen echter een minder zwaar traject af. Er worden colleges kunstgeschiedenis en anatomie aangeboden en er worden op gezette tijden lezingen en voordrachten over kunstzinnige onderwerpen als kunst- en cultuurstromingen, architectuur en muziek gegeven. Wij beschikken over een schilder afdeling, een grafisch atelier, een algemene opleiding tot sculpteur, alsmede over een specialisatie tot sculpteur in de dierplastiek, en letterhakken.

Voor gevorderden en gaststudenten aan onze Academie die al over enige jaren praktijkervaring beschikken, wordt een jaarlijkse Masterclass Figuratieve Beeldhouwkunst aangeboden.
Deze Masterclass wordt bij voldoende inschrijving gedurende de Bergense Kunst10daagse in de maand oktober gegeven.

Bergen beschikt over een museum, een kunstenaars centrum, diverse galerieën, een groot aantal kunstenaars en geniet al bijna een eeuw bekendheid als kunstenaarsdorp. Een serieuze opleiding vormt een aanvulling op het culturele aanbod in deze omgeving.